Laatste uurtjes
Door: DanielleFrek
Blijf op de hoogte en volg Danielle
27 Juni 2011 | Frankrijk, Parijs
Met de metro ga ik naar Concorde voor een wandeling door een (om nog geen half 10) al veel te warm Parc de Tuileries. In de vroege ochtendzon is er al een fotoshoot met een travestiet op extreem hoge plateauzolen en op een plein wordt een podium opgebouwd voor een muziekgebeuren.
Rond 10 uur sta ik voor de ingang van Musee d'Orangerie. Het is nog vrij rustig, ookal is 't een van de weinige musea die op maandag open zijn. Na een grote witte zaal, die Monet bedoeld heeft om je hoofd leeg te maken na de drukte van de stad, kom je in de eerste zaal met 4 enorme schilderijen van waterlelies: Les Nympheas. Volgens de folder zijn de schilderijen zonder perspectief gschilderd: geen randen van vijvers of andere kaders. In de volgende zaal weer 4 grote schilderijen van vijvers, maar nu met treurwilgen ervoor. Als ik eerlijk ben, vind ik het een beetje tegenvallen: de schilderen hebben duidelijk zichtbare naden die niet even mooi in elkaar overlopen en de lichtval is niet optimaal. Hmmm...
De rest van de collectie is wel indrukwekkend: Matisse, Renoir, Picasso om er maar een paar te noemen. Ook hangt er een Gaugain en schilders die ik niet ken. Dat maakte het dan weer wel de moeite waard.
Daarna weer in de metro richting Rue Marx Dormoy voor Parijs' tweede Chinatown rondom de Rue Torcy en Rue de l'Evangile. Natuurlijk even een pitstop bij Sengo (die gelukkig wel open zijn). Veel winkels zijn gesloten en de restaurantjes veelal nog niet open.
Tijd voor een ontbijt/lunch bij Merhaba bij metro Barbes Rochechouart. De gemiddelde hangjongere hier op straat is pak 'm beet 25 jaar. Raar!
Ik geniet van een harira met muntthee en een flesje water. De verkoper herkent me van een paar dagen terug en lacht erom.
De temperatuur loopt de spuigaten uit: op Place Balard is 't al 36.3.
Tijd om naar huis te gaan en de spullen te pakken, de boel een beetje aan kant te maken en voor ik 't weet is 't (nu dus) tijd om naar Gare du Nord te gaan voor de trein naar Nederland. 't Was weer erg, erg leuk!